Deixadesa

Vagi per davant que s’ha notat un canvi a millor en l’àmbit de la neteja viària i en el tema del manteniment de parcs i jardins. De la mateixa manera però, hem de fer constar que ha augmentat la deixadesa i el deteriorament del Passeig en general i el del Carme i Marítim en particular. Deixant de banda que no s’hi ha fet ni s’hi pensa fer cap inversió sonada per manca de recursos municipals, és una vergonya que cada dia hi hagin desaparicions d’arbres de tot tipus i palmeres tallades o caigudes de les que en queda només un monyó per record.

Entre el 44 del Passeig del Carme i fins la cantonada de la Rambla Samà (davant de l’Equus), han desaparegut 7 palmeres en poc temps, algunes d’elles centenàries, però si suméssim tot el Passeig potser arribaríem a 27. Dels arbres ja ni en parlem. Ho podeu comprovar una vista aèria del Google de fa anys amb la realitat actual i us n’adonareu. El que dèiem: deixadesa. A l’AMO (Assemblea Municipal Oberta) del 2014 una veïna, veient que la reforma integral del Passeig anava per llarg va proposar que s’intervingués puntualment en un trosset de Passeig per rentar-li una mica la cara. La proposta, segons la web de l’Ajuntament, està “aprovada i tancada” que si ho traduïu vol dir de fet que no es farà res fins que es faci la intervenció a tot el Passeig. A aquesta veïna no li queden gaires ganes de presentar més propostes.

Si a això hi sumeu el botellot i la disbauxa de les nits del cap de setmana que afecten fins i tot la Plaça Boleranys i Mediterrània, amb el rastre de porqueria i coses trencades que diligentment netejaran les brigades de neteja el dia següent, us podreu fer una idea de les nits que passen el veïns, però, això, a qui li importa, oi? Aquest és un fenomen que cada dia va a més doncs, com que ningú hi fa res en contra, té l’efecte crida. Ens hem adreçat a la Policia Municipal i als Mossos. La primera ens diu que no donen a coll i nosaltres ens preguntem si és lícit promoure una disbauxa que no tenim mitjans per controlar.

Per cert, després de dies i dies amb el pas sota la via tancat amb intermitències i l’acord de no tornar-lo a obrir a partir de les 22 hores i fins la matinada, queda clar: vàndals i ADIF 10, ciutadans de vng 0. Però ni així. Dilluns dia 19 a les 7 del matí hi havia un guàrdia jurat, a les 12 hi havia el mateix guàrdia més un altre que preparava l’informe d’un nou acte vandàlic doncs ja hi havia una porta destrossada. Com pot ser si hi havia vigilància? Després de sentir-nos dir que a Vilanova som una colla de vàndals no seria hora de que l’Ajuntament intentés esclarir qui són aquests vàndals, quines són les seves motivacions i quants són? Han d’estar identificats perquè amb la quantitat de vegades que han actuat i la de càmeres i guàrdies que sembla que hi ha, és impossible que no ho estiguin. I doncs? I atenció amb acceptar aquestes lògiques: si es malmet un bé, es tanca el servei... perquè podríem plantejar-nos què hem de fer si a la sortida del personal de certs locals provoca el trencament de mobiliari urbà.

Potser amb la retirada del mur del pàrquing del carrer Àncora tindrem més èxit i podrem eixamplar les aceres i fer aquest carrer més transitable.